Już czas! Truskawki! Konfitura truskawkowa.

10:57






Klasyczna konfitura truskawkowa.  Przepis stary jak świat. Najprostsza a jednocześnie najsmaczniejsza. Należy pamiętać aby do przetworów wybierać truskawki najlepszej jakości. Twarde bez przebarwień. Pamiętajcie także o słoikach które wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku. To gwarancja trwałości naszej konfitury. 
składniki:
2 kg truskawek
1 kg cukru

Truskawki umyj, osącz, oderwij szypułki. Przełóż do garnka, w którym będziesz je gotować, zasyp pozostałym cukrem i odstaw na kilka godzin.Kiedy truskawki puszczą sok, garnek postaw na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj konfiturę przez 30 minut. Uważaj aby się nie przypaliły. Ważne aby usuwac powstającą pianę.Wyłącz ogień i pozostaw konfitury do następnego dnia.
Na drugi dzień smaż na wolnym ogniu, aż owoce staną się lekko szkliste, a syrop nabierze głębokiego, ciemnego koloru.Gorące konfitury przekładaj do wyparzonych wcześniej słoików, od razu zakręcaj. Słoiki postaw na ściereczce wieczkiem do dołu, przykryj ściereczką i pozostaw do wystygnięcia.


U nas przetwory na całego!

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images