Rabarbarowe drożdżowe!

12:04



składniki:                                 
1 szklanka mleka
20g drożdży
3/4 szklanki cukru
1 jajko
450g mąki
szczypta soli
100g masła
1 jabłko
7 łodyg rabarbaru

Oto przepis na bardzo puszyste ciasto drożdżowe z kwaśną nutką rabarbaru. Na początku robimy zaczyn. Drożdże mieszamy z odrobiną ciepłego mleka cukru i mąki. Pozostałą część mleka rozpuszczamy wraz z masłem. Gdy masło lekko przestygnie dodajemy żółtko  uważając aby się nie ścieło. Następnie wszystkie składniki wraz z zaczynem zagniatamy razem.Ciasto nie powinno się kleić do rąk Odstawiamy je w ciepłe miejsce aby wyrosło.Gdy już podwoi swoją objętość przekładamy do formy wraz z  rabarbarem i pokrojonym jabłkiem. Całość można posypać kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut.

Zobacz też KONFITURA RABARBAROWO FIOŁKOWA
  



You Might Also Like

1 comments

  1. Mmm, coś dla mnie:) Szkoda, że tak rzadko chce mi się robić drożdżowe;D

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images