Bułki słonecznikowe

14:19

Przepis banalnie prosty. Efekt końcowy to 12 pysznych bułeczek.

Składniki:

  •      2 szklanki mąki pszennej;
  •      2 szklanki mąki razowej;
  •      1 i 1/2 szklanki wody;
  •      20 g świeżych drożdży,
  •      2 łyżeczki soli,
  •      3 łyżki oliwy lub oleju,
  •      nasiona słonecznika.



     Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać do nich łyżkę wody i dodać do mąki, następnie stopniowo wlewając oliwę i wodę zagnieść ciasto. Powinno się delikatnie kleić do rąk.
    Dodać 2 łyżki ziaren słonecznika, wgnieść je w ciasto. Przełożyć do miski, delikatnie posmarować                       wierzch oliwą i zostawić na 30-40 minut do wyrastania.


Ciasto w fazie wyrastania.


      Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki lub odrywać małe kawałki, obtaczać je w nasionach słonecznika i układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.


Bułeczki gotowe do pieczenia.



Piekarnik nagrzać do 230 st C.

     Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika, na dno piekarnika wsypując ok. 1/2 szklanki kostek lodu*.
Piec ok. 12-15 minut. Jeśli słabo się rumienią (choć to są bułki z cyklu tych raczej bladych), można włączyć termoobieg (temp. 190 st C) i dopiekać ok. 5 minut.


Ostudzić na kuchennej kratce.
Gotowe!


Przepis zaczerpnięty z Pracowni Wypieków. Autor: Liska.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images